Een geboorteplan is een document waarin een je je wensen en verwachtingen omschrijft voor de bevalling van je kind. In het geboorteplan wordt bijvoorbeeld aangegeven of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, of je een ruggenprik of een verdoving wil, of je borstvoeding wil geven, en of er bepaalde muziek of sfeerlicht gewenst is. Het geboorteplan is bedoeld als hulpmiddel voor de zwangere vrouwen en hun partner om hun voorkeuren duidelijk te maken aan de verloskundige of de gynaecoloog.
Wat staat er in een geboorteplan?
Er zijn geen vaststaande regels voor wat er in een geboorteplan moet staan, maar er zijn wel enkele onderwerpen die vaak in een geboorteplan worden besproken. Hieronder vind je enkele voorbeelden:
- Plaats van bevalling : De vrouw kan aangeven of ze thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.
- Pijnstilling : Er wordt aangegeven of de vrouw een ruggenprik, een verdoving of geen pijnstilling wil.
- Begeleiding : Er wordt aangegeven wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn, zoals de partner, een doula of vrienden.
- Monitoren: Er wordt aangegeven of de hartslag van de baby en de bloeddruk van de moeder tijdens de bevalling gemonitord moeten worden, of niet of slechts op specifieke momenten.
- Houding tijdens bevalling : Voorkeur van de moeder voor welke houding zij wil bevallen, op bed, rug, knieën, staand etc
- Keizersnede : Of en wanneer er een keizersnede overwogen moet worden of niet.
- Borstvoeding : Of de vrouw borstvoeding wil geven, hoeveel of hoe vaak.
- Andere zaken : Er kunnen ook persoonlijke wensen opgenomen worden zoals sfeerlicht, bepaalde muziek of specifiek iets voor de navelstreng of de eerste momenten na de geboorte.
Het is belangrijk om te benadrukken dat een geboorteplan een wensenlijst is, en geen contract. sommige zaken kunnen tijdens de bevalling veranderen en het medisch personeel heeft altijd de plicht om de veiligheid van de moeder en het kind voorop te stellen.
Wanneer maak je een geboorteplan?
Er is geen vast moment waarop je tijdens de zwangerschap een geboorteplan moet maken. Sommige vrouwen beginnen er al vroeg aan, terwijl anderen pas in de laatste maanden van hun zwangerschap aan het plannen gaan.
Het kan echter wel verstandig zijn om het geboorteplan op tijd klaar te hebben, zodat je zeker weet dat je je wensen en verwachtingen duidelijk hebt aangegeven voordat de bevalling begint. Veel zorgverleners adviseren om rond de 36 weken zwangerschap een geboorteplan te maken, omdat dit het moment is waarop de bevalling zich meestal aandient.
Het is wel belangrijk om te weten dat sommige zorgverleners mogelijk een geboorteplan eerder in de zwangerschap willen bespreken, bijvoorbeeld tijdens de eerste prenatale controle. Dit geeft je de kans om je wensen en verwachtingen al vroeg te bespreken en eventuele vragen of onduidelijkheid op tijd op te lossen.
Het is wel aangeraden om een geboorteplan te maken samen met de verloskundige of gynaecoloog die de bevalling gaat begeleiden, zodat zij je wensen kennen, en samen met jou de bevalling kunnen plannen.