Borstvoeding is een natuurlijk en gezond voedingsmiddel voor pasgeboren baby’s en kan veel voordelen hebben voor zowel moeder als kind. Helaas kan het soms moeilijk zijn om te beginnen met borstvoeding of om het vol te houden.
Problemen met borstvoeding
Er zijn een aantal dingen die het geven van borstvoeding kunnen bemoeilijken:
- Problemen met de aanleg: Sommige baby’s hebben moeite om goed aan te leggen aan de borst, wat kan leiden tot pijn voor de moeder en minder voeding voor de baby. Een verpleegkundige of lactatiekundige kan helpen om de juiste houding en techniek te vinden om dit probleem op te lossen.
- Te weinig moedermelk: Soms kan het voorkomen dat de productie van moedermelk te laag is, wat kan leiden tot onvoldoende voeding voor de baby. Dit kan om een aantal redenen gebeuren, zoals te weinig voeding, te weinig vocht en te weinig rust. Een verpleegkundige of lactatiekundige kan helpen om de productie van moedermelk te verhogen en om eventuele andere problemen op te lossen.
- Pijn of ongemak: Sommige moeders kunnen pijn of ongemak ervaren tijdens het geven van borstvoeding, zoals tepelkloven of een pijnlijke borst. Zoek hulp van een verpleegkundige of lactatiekundige om dit op te lossen en gebruik eventueel een borstkolf om de productie van moedermelk te behouden.
- Voedingen op schema: Sommige ouders voelen zich gedwongen om hun baby op een bepaald schema te voeden, terwijl borstvoeding op verzoek het beste is. Dit kan leiden tot problemen met de productie van moedermelk en kan ook leiden tot ontevredenheid van de moeder als ze zich niet aan het schema kan houden. Probeer je baby te laten bepalen hoe vaak en hoe lang hij of zij wil drinken.
- Terugkerende ziektes of medicijngebruik: Sommige ziektes of medicijnen kunnen de productie van moedermelk beïnvloeden of kunnen onveilig zijn voor de baby tijdens het geven van borstvoeding. Zoek advies van een arts of verpleegkundige als je ziek bent of medicijnen moet gebruiken tijdens het geven van borstvoeding.
Borstvoeding tips
- Begin zo snel mogelijk met borstvoeding: Het is het beste om binnen de eerste uur na de bevalling te beginnen met borstvoeding. Dit kan helpen om de productie van moedermelk te stimuleren en kan ook helpen om de bloedingen na de bevalling te verminderen. Als het niet mogelijk is om binnen de eerste uur te beginnen, probeer dan zo snel mogelijk te beginnen.
- Zoek professioneel advies: Als je moeite hebt met het geven van borstvoeding of als je baby moeite heeft om te drinken, zoek dan hulp van een verpleegkundige of een lactatiekundige. Zij kunnen je helpen om de juiste houding en techniek te vinden, en kunnen ook eventuele problemen oplossen die je tegenkomt.
- Maak je niet te veel zorgen over de hoeveelheid moedermelk: Het is normaal om bezorgd te zijn over hoeveel moedermelk je hebt, maar probeer je daar niet te veel zorgen over te maken. Je lichaam is ontworpen om moedermelk te produceren en het zal aanpassen aan de behoefte van je baby. Als je baby voldoende voeding krijgt, zal hij of zij voldoende aankomen en zal het aantal plassen en poepluiers toenemen.
- Voed je baby op verzoek: Laat je baby bepalen hoe vaak en hoe lang hij of zij wil drinken. Sommige baby’s hebben meer voeding nodig dan andere en sommige baby’s hebben misschien meer voeding nodig tijdens groeispurten. Door je baby te laten bepalen hoe vaak hij of zij wil drinken, kan de productie van moedermelk aan de behoefte van je baby aanpassen.
- Probeer stress te verminderen: Stress kan de productie van moedermelk beïnvloeden, dus probeer stress te verminderen zoveel mogelijk. Zoek hulp als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt en vraag aan vrienden en familie om je te helpen met de zorg voor je baby. Neem ook voldoende rust en probeer te ontspannen tijdens het geven van borstvoeding.
Geef een reactie